Bestedingen 2019

Het werk van Free a Girl wordt grotendeels mogelijk gemaakt door alle Freedom Fighters die zich inzetten voor de actie Lock me Up – Free a Girl

Home » Bestedingen 2019

Door de opbrengsten van Lock me Up – Free a Girl kunnen wij onze bevrijdingsteams blijven financieren. Onze collega’s sporen jonge meisjes op om hen zo snel mogelijk uit de bordelen te bevrijden. Ook de kosten voor opvang, medische zorg met o.a. traumaverwerking wordt met behulp van het eindbedrag ondervangen. Om een blijvend verschil te maken, ondersteunen we slachtoffers in het doen van aangifte en het aanspannen van rechtszaken om daders veroordeeld te krijgen.

Bevrijdingsacties

Momenteel werken wij samen met 8 bevrijdingsteams. Onze lokale partners werken elke dag, met gevaar voor eigen leven, in de rauwe criminele werkelijkheid van de straat. Zij verzamelen bewijsmateriaal en doen invallen in samenwerking met de politie als er genoeg bewijs is om de meisjes te bevrijden. Vervolgens wordt er aangifte gedaan tegen de bordeeleigenaren, traffickers en pooiers.

Opvang slachtoffers

Bijna alle kinderen die bevrijd worden zijn getraumatiseerd. Veel van hen hebben soa’s en sommigen zijn hiv-besmet geraakt. In de opvanghuizen worden ze behandeld, zowel medisch als psychisch. Ze krijgen de tijd om weer op kracht te komen. Ze krijgen ook onderwijs. Sommige kinderen blijven een paar maanden en kunnen snel herenigd worden met hun familie. Anderen blijven jaren in de opvang.

Onderwijs en beroepstrainingen 

In de periode dat de meisjes in de opvang verblijven krijgen ze onderwijs en beroepstrainingen. Dit is belangrijk zodat ze weer aan hun toekomst kunnen werken. En dat geeft hierdoor ze weer zelfvertrouwen. De beroepstrainingen verschillen van horecamedewerker, schoonheidsspecialiste of politieagent.

Preventie

Het veelvuldig bevrijden van minderjarige meisjes uit de prostitutie en het vervolgen van de daders blijkt preventief te werken. Op scholen en in wijken geven we voorlichting aan jongens en meisjes om kinderprostitutie te voorkomen. Daarnaast bieden wij kinderen van sekswerkers onderwijs en kunnen zij worden opgevangen in een shelter. Door bewustzijn te creëren wordt de sociale controle groter, verdachte zaken worden sneller gemeld en er wordt sneller overgegaan tot actie.

Aanpak straffeloosheid

Een van de belangrijkste oorzaken van het voortbestaan van kinderprostitutie is straffeloosheid. Daders worden meestal niet juridisch vervolgd. Slachtoffers doen, bijvoorbeeld uit angst voor wraak, vaak geen aangifte, of het rechtssysteem in een land faalt. Dat betekent dat daders hun straf ontlopen, slachtoffers geen recht wordt gedaan en er een algemeen signaal naar de samenleving uitgaat dat men wegkomt met seksuele exploitatie. Free a Girl werkt, samen met haar lokale partnerorganisaties, hard aan het aanpakken van deze straffeloosheid. Om de straffeloosheid van de daders aan te pakken, hebben wij ook het baanbrekende programma School for Justice opgericht. Samen met partners, collega organisaties én slachtoffers maken wij één vuist tegen de seksuele uitbuiting van minderjarigen!

Jaarverslag

De jaarverslagen van Free a Girl zijn hier te vinden.